dimarts, 1 de juny del 2010

A N F I T E A T R O DE ITALICA

  • El Teatre, construït entre el 30 i el 37 i després reformat (60 a 80, i durant el segle II). Fou descobert el 1937per Francisco Collantes de Terán y Delorme, i excavat el 1970 i sistematicament el 1979. La cavea, l'orchestra, les graderies de la moenia (22,5 metres de diàmetre), la frons pulpiti, la scaena frons (de 48,5 metres) i el porticus post scaenam (primer obert i despres tancat i on es va construir un temple a Isis) son les seves parts principals.
  • La ciutat romana, de la que queden les restes d'edificis i carrers. Fou ampliada per Trajà i sobretot per Adrià (zona coneguda per Nova urbs). La part nova es va despoblar al segle III. Fou excavada parcialment per Francisco de Bruna entre 1781 i 1788 i posteriorment s'ha excavat diferents vegades. Es poden veure encara les cloaques i les cisternes (castellum aquae) de les que l'aigua passava a les fonts publiques i edificis principals mitjançant canonades de plom.
  • L'amfiteatre, uns dels majors de l'Imperi, amb capacitat per 25000 espectadors. La cavea o graderia tenia tres nivells (ima, media i summa cavea), de les que només resten les dos inferiors i encara parcialment. Al centre una zona d'arena amb una estructura de fusta, on es feien els espectacles en els que intervenien gladiadors i feres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada